Τρίτη 3 Απριλίου 2018

Ο γόρδιος δεσμός των πανελληνίων


Πανελλήνιες:  Μία λέξη, άπειρα συναισθήματα χαράς και λύπης
  Σε μία χώρα που  είναι έντονη η τάση ισοπέδωσης πολλών θεσμών, οι πανελλήνιες αποτελούν ένα απόρθητο οχυρό.Πώς θα γινόταν άλλωστε ο τρόπος εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπάιδευση να μην δεχόταν πυρά πολλές φορές  μεν δίκαια , αλλά ακόμα περισσότερες φορές άδικα.
  Λαϊκιστές, λοιπόν, διαφόρων ιδεολογιών , παίζοντας ρώσικη ρουλέτα με τα συναισθήματα  των ελληνικών οικογενειών , υπόσχονται ανά καιρούς  την κατάργησή τους  ή σε ηπιότερη κατάσταση,  ριζικές μεταρυθμίσεις. Άλλωστε είναι αδύνατον να μην σχολιαστεί το πολιτικάντικο φαινόμενο, που ο εκάστοτε υπουργός  παιδείας, έρευνας και θρησκευμάτων, θέλοντας να αφήσει την «κακογραμμένη» υπογραφή του , αλλάζει τη διαδικασία διεξαγωγής τους και το περιεχόμενό τους.
  Συγχρόνως, μεγάλο ποσοστό της κοινής γνώμης ευελπιστεί στην κατάργηση των πανελληνίων,δίνοντας βήμα στους  προαναφερθέντες δημαγωγούς πολιτικούς. Το κύριο παράπονο τους είναι το γεγονός ότι η σχολική πορεία του εξεταζόμενου μαθητή κρίνεται στο μικρό και ταυτόχρονα άδικο χρονικό διάστημα των εξετάσεων. Η απάντηση μου είναι  η εξής:
  Στη χώρα του μέσου , που δεν υπερισχύουν τα πτυχία στην άνιση μάχη με τις πελατειακές σχέσεις , υπάρχει ένας και μόνο θεσμός, που με τον τρόπο διεξαγωγής του είναι πλήρως  ανεπηρέαστος από εξωγενείς παράγοντες. Συντόμως, η κεντρική επιτροπή  επιλογής θεμάτων με τον τρόπο που υποχρεούται να κατασταλλάξει στα θέματα, είναι αδύνατον να τα διαρρεύσει. Έτσι όλοι οι μαθητές μετά από έναν ίσο στίβο διαβάσματος  και  ίδιας κοπώσεως, καλούνται να απαντήσουν σε κοινά θέματα εντός της εξεταστέας τους ύλης.
 Κανείς  δεν  ισχυρίζεται ότι κάποιος που απέτυχε στις πανελλαδικές το άξιζε απόλυτα.  Κανείς δν αψηφά τη διαδικασία συλλογής μορίων που ταυτίζεται με το ρητό  «Ο θάνατος σου , η ζωή μου». Ωστόσο είναι μία δίκαια και αξιοκρατική, συλλήβδην, διαδικασία , που σε συνδυασμό με τις δυνατότητες του 10% και των μεταγραφών , πρέπει να παγιωθεί .

   Είναι πράγματι , μια ακόμα μάχη στη ζωή μας  και οι μάχες κερδίζονται με κίνητρα... τι πιο σημαντικό λοιπόν, από  την ακαδημαϊκή μας  ταυτότητα και συνάμα τις μέλλουσες επαγγελματικές  μας προοπτικές.
-Αναστασόπουλος Μιχάλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου